Příběhy našich učitelů: Jak a proč začali učit cizí jazyky

12.9.2024
Jazykové vzdělávání

Učení cizích jazyků není jen o gramatice, slovíčkách a frázích. Je to cesta do světa nových kultur, myšlenek a pohledů na svět. Učitelé jazyků tuto cestu nejen ukazují, ale sami ji prošli a často je jejich příběh fascinující a inspirativní. Jak a proč se rozhodli věnovat své kariéře výuce jazyků? Nahlédněme do několika příběhů našich učitelů a zjistěme, co je motivovalo k tomu, aby předávali své jazykové dovednosti dál.

12.09.2024

Petra – Učitelka angličtiny a francouzštiny

Petra už jako malá měla fascinaci pro cizí kultury. Její první setkání s angličtinou přišlo prostřednictvím hudby a filmů, které poslouchala a sledovala s nadšením. "Zamilovala jsem si, jak se jazyky vyjadřují odlišně. Bylo to, jako kdyby každá kultura měla svůj vlastní tajný kód, a já jsem ho chtěla rozluštit," říká Petra. Když byla starší, rozhodla se studovat angličtinu a francouzštinu na univerzitě. Uvědomila si, že nejen ráda mluví těmito jazyky, ale že má i talent pomáhat ostatním je pochopit. "V učení jazyků je krásné, jak dokážete druhým otevřít svět, který by jim jinak zůstal skrytý," dodává.

Tomáš – Učitel španělštiny

Tomáš se dostal ke španělštině zcela náhodou během své první návštěvy ve Španělsku jako teenager. Fascinovala ho energie a radost, kterou lidé vyzařovali při konverzacích na ulicích, a chtěl se stát součástí této živé kultury. "Rozhodl jsem se, že se ten jazyk musím naučit, abych si užíval španělskou kulturu naplno," vzpomíná Tomáš. Po návratu domů začal intenzivně studovat španělštinu a nakonec strávil několik let prací a studiem ve Španělsku. "Výuka španělštiny je pro mě nejen o jazyce, ale také o sdílení vášně pro zemi a její tradice."

Jana – Učitelka němčiny

Jana pochází z dvojjazyčné rodiny, kde se mluvilo česky a německy. "Němčina pro mě byla přirozenou součástí mého života, ale až na vysoké škole jsem si uvědomila, jak mnoho lidí má z němčiny strach," říká Jana. Protože pro ni němčina byla vždy druhou přirozeností, rozhodla se ostatním pomoci překonat tuto bariéru. "Vidím, jak se studenti postupně osmělují a začínají si užívat, že rozumí složitým německým větám. To je pro mě vždy největší odměna." Jana vnímá výuku jako formu osobního poslání a věří, že díky jejím hodinám studenti pochopí, že němčina není tak tvrdá, jak se často říká.

Martin – Učitel italštiny

Martinova vášeň pro italštinu začala, když navštívil Itálii na dovolené. "Byl jsem ohromen tím, jak krásně italština zní. Každá věta byla jako melodie," popisuje své první dojmy. Po návratu z Itálie se začal italštině věnovat intenzivně, až se rozhodl, že se z této lásky stane i jeho kariéra. "Učím italštinu, protože chci ostatním předat ten pocit nadšení, který jsem měl já, když jsem poprvé slyšel italské fráze." Pro Martina je italština jazykem lásky, umění a vášně, a právě toto se snaží svým studentům při výuce předat.

Veronika – Učitelka ruštiny a češtiny pro cizince

Veronika se narodila na Ukrajině a ruština byla jejím mateřským jazykem. Když se přestěhovala do České republiky, začala si uvědomovat, jak důležité je znát cizí jazyk, aby se člověk mohl cítit plně integrovaný v nové zemi. "Sama jsem zažila, jaké to je učit se nový jazyk v dospělosti. Vím, jak těžké to může být, a proto se snažím svým studentům pomáhat co nejvíc," říká Veronika. Její osobní zkušenost s učením češtiny ji motivovala, aby se stala učitelkou jak češtiny pro cizince, tak i ruštiny pro ty, kteří chtějí proniknout do světa východní Evropy.

Příběhy našich učitelů ukazují, že výuka jazyků je nejen o předávání znalostí, ale i o sdílení vášně, kultury a osobních zážitků. Každý z nich má svou vlastní cestu, která je vedla k tomu, aby se stali učiteli. Ať už je to láska k cestování, kultura, nebo vlastní osobní zkušenosti, každý učitel přináší do výuky něco jedinečného, což činí jejich hodiny nejen poučnými, ale i inspirativními.

Autor
článku

IJV

Mohlo by se hodit...