8 důvodů proč studovat jazyky i v pokročilém věku

2.2.2017
Jazykové vzdělávání

1. Trh práce

Šance na úspěšné uplatnění na trhu práce se zvyšují s každým dalším jazykem, který ovládáme. Tlak firem na znalosti uchazečů se zvyšují a konkurence přibývá. Abychom i v pozdějším věku měli mezi mladými čerstvými absolventy škol šanci, je třeba k životním i pracovním zkušenostem přidat také znalosti jazyků. Bez nich se dnes lze jen těžko obejít.

2. Angličtina je všude kolem nás

Ať zapnete televizi, rádio nebo jdete prostě jen do centra města, s angličtinou se potkáte na každém rohu. Nápisy, etikety, reklamy, všude kde se podíváte, vidíte především angličtinu. Znalost právě tohoto jazyka začíná být životní nutností. Pokud se nechcete tedy dostat do nepříjemných situací, kdy si nevíte rady, protože zcela nerozumíte, není jiná možnost, než se co nejdříve zapsat do jazykového kurzu.

3. Větší sebevědomí

Bohužel spousta lidí v pokročilejším věku se cítí být „pozadu“ za mladými a mohou se také cítit méněcenní, protože jim nestačí. Právě tyto obavy lze snadno odbourat, když se budete neustále v něčem zdokonalovat a učit se stále novým věcem. A co může být užitečnějšího než právě znalost světového jazyka. Navíc Vás to nabije sebevědomím a energií, jen co zjistíte, že se skutečně domluvíte a že rozumíte tomu, o čem jste dříve neměli ani tušení co znamená.

4. Ať mozek nelení

Pamatujete na doby, kdy jste měli vše včas hotové, při nákupu jste na nic nezapomněli, dokázali jste vypočítat i tu nejsložitější rovnici atd.? A nyní si čím dál více uvědomujete, že si Váš mozek dává občas na čas? Nejlepší lék je právě začít s novou aktivitou, při které se budete učit něčemu novému. A opět – co lepšího než právě jazyk to může být?

5. Vyšvihněte se v práci

Pokud pracujete v kolektivu mladých lidí a kolikrát jejich výrazům nerozumíte, můžete se cítit mírně odstrčeně. Začněte se učit jazyk a již Vás od nich nic nezaskočí. Překvapte je a na příští schůzi i vy můžete zazářit s novými moderními frázemi. Pokud pracujete v kolektivu starších kolegů bez znalostí jazyků, jen si představte jak v jejich očích najednou „vyrostete.“ No nestojí to za to?

6. Nové přátelé, nové zážitky

Skupinové jazykové kurzy jsou vždy v přátelském duchu, jelikož do nich chodí více méně podobně založení lidé. Lidé aktivní s chutí se vzdělávat. Mezi nimi si můžete najít dlouhodobé přátele. Každý z nich má jiné zaměstnání, koníčky a zkušenosti a sdílení těchto zážitků může být velmi obohacující.

7. Smysluplné využití peněz

Máte děti z domu, domov zařízený podle Vašich představ a stále Vám zbývají ušetřené peníze a Vy nevíte co s nimi? Jak lépe investovat než sami do sebe? Jazykový kurz je odpověď. Vzdělávání sebe samotné je investice, která se jako málokterá skutečně vrátí. A to několikanásobně. Oželte materiální věci, které vlastně ani nepotřebujete a za chvíli zapomenete, že jste si jej pořídili a radši si zaplaťte jazykový kurz, který Vás obohatí na celý život.

8. Rozumějte svým dětem

Máte děti v pubertě, které mluví svým teenagerovským jazykem, a Vy máte pocit, že vůbec nerozumíte, co Vám říkají? Dožeňte je! Naučte se, co tyto jejich výrazy znamenají a držte s nimi krok. Jen si představte výraz svých dospívajících dětí, až jim povíte „cool“, „thanks“ nebo „what´s up?“

A které dítě by nechtělo mít doma právě „cool“ rodiče.

Autor
článku

IJV

Mohlo by se hodit...