Jací jsou Španělé a na co se připravit při návštěvě Španělska?

17.8.2022
Různé

Byli jste letos na dovolené ve Španělsku? Nebo vás tato země láká a teprve se chystáte? Buď mi dáme s následujícími řádky za pravdu, nebo se aspoň dozvíte, co na vás při návštěvě této krásné země čeká.

 

Španělé jsou temperamentní, společenský a velice komunikativní národ. To je vidět i v jejich výrazných a hlučných projevech na veřejnosti. Ale k nim to prostě patří. Připravte se i na to, že vám všichni budou tykat. Navíc je to národ, který se rád a často baví. Znáte spojení “horká krev”? Tak přesně to platí pro Španěly!

 

Na co se určitě můžete těšit, jsou španělské fiestas - tedy španělské slavnosti. Lidi a celé obce se převléknou do barevného a vyrazí do ulic se bavit. Fiestas jsou doprovázené tancem, hudbou a zpěvem. Nesmí chybět dobré jídlo, pití, ale i soutěže či divadelní a hudební představení. Každý rok je většinou první slavností karneval - ulice se zaplní nejrůznějšími maskami a oslavy nemají konce. Fiestas jsou lákadlo, které každoročně přivábí celou řadu turistů.

 

Opět se, stejně jako v Itálii, připravte na nedochvilnost. U místních raději počítejte s menším zpožděním. Ale není to nic, co by trocha trpělivosti nespravila. To platí i u jízdních řádů, ve kterých nejsou vypsané přesné časy odjezdu. Jsou zde zaznamenané pouze intervaly, se kterými konkrétní dopravní prostředek jezdí. Takže pokud vám autobus neujel přímo před nosem, přesný čas odjezdu opravdu nezjistíte.

 

Měli byste vědět, že Španělé si moc nepotrpí na pořádek. Odpadky často hází rovnou na zem. V baru i venku. Zato ale popelářské auto potkáte na každém rohu.

 

Španělům je, stejně jako nám, blízký humor. Převážně sarkasmus a ironie. Pokud jste tedy člověk, co snědl vtipnou kaši, budete si ve Španělsku připadat jako doma.

 

Ještě k tomu tykání - tyká se opravdu všude a každému, snad kromě starších osob (s opravdu vysokým věkem). Tam je potřeba projevit úctu, a proto se starším lidem vyká.

 

Španělé věří, že žlutá nosí smůlu. Proto si na sebe raději neberte nic žlutého, pokud nechcete být středem pozornosti. Zvláštní ale je, jak velké zastoupení má tato barva v jejich vlajce.

 

Až budete ve Španělsku, vezměte si do ruky sangrii a vyražte do ulic na jednu z jejich barevných a veselých oslav!

 

Pokud byste se rádi ještě před cestou zdokonalili ve španělském jazyce, určitě se podívejte na nabídku našich kurzů španělštiny.

 

Obecná španělština

když hledáte od všeho trochu
3 termíny
od 4 990,-

Autor
článku

Klára Coufalová

Mohlo by se hodit...