Jací jsou Švédi a jak se chovat ve Švédsku

3.1.2023
Různé

Jazykem letošního ledna je v IJV švédština. Ta bude v tomto měsíci provázet i všechny naše fanoušky na sociálních sítích. Zajímá vás, jací jsou doopravdy Švédové? A jak se v této krásné severské zemi chovat? Pojďme se na to podívat.

Když se řekne Švédsko, všichni si představí jeho obyvatele jako krásné, blonďaté, modrooké a vysoké lidi, kteří jsou rezervovaní, vážní, neumí si ze sebe udělat legraci a libují si ve svých zažitých kolejích. Je tento stereotyp ale pravdivý?

Švédové jsou velice slušní, příjemní a ohleduplní lidé. Za všech okolností jsou zdvořilí a budou se vám snažit pomoci, jak jen to půjde. Ale pozor, své soukromí si opravdu hlídají a udržují si od ostatních určitý odstup. Ovšem to stejné očekávají i od druhých. Neznamená to ale, že by o navazování kontaktů nestáli, jen musíte udělat první krok vy. Poté k vám budou opravdu srdeční a možná až nečekaně otevření. Stačí, když převezmete iniciativu a pozvete je třeba na české pivo, nebo s nimi budete mít stejný koníček či se budete zajímat o švédskou kulturu.

Ačkoliv se to na první pohled nezdá, Švédi milují večírky a oslavy! Prostě zábavu, kde se mohou pořádně odvázat.

Švédi mají, stejně jako my Češi, rádi humor. Ovšem jak my, tak i oni mají typický humor své kultury a dost často nebudete vědět, zda je to myšleno vážně nebo jde o vtip, jak si dokáží zachovat kamennou tvář. Ironie a sarkasmus jsou pro ně cizí - na to pozor, i po vysvětlování nemusí dojít k pochopení.

Chcete vědět, co Vás při návštěvě Švédska čeká? Nekonečné stání ve frontách! U nás je nesnášíme, ve Švédsku jsou na denním pořádku. Ale nejsou to ty typické tlačenice jako u nás, Švédové dokáží stát ve frontě spořádaně a trpělivě. Vychází to z toho, že jsou díky své velké zemi zvyklí na životní prostor a odstup. A ten se odráží i ve frontách. Ale pozor - při nastupování do dopravních prostředků musí být každý první!

Co vás možná překvapí, je to, že Švédové si na pizzu nedávají z ovoce jen ananas, ale švédskou delikatesou je banán na pizze!

Pokud budete mít chuť na alkohol, v supermarketu ho nekoupíte. Alkohol se prodává jen ve specializovaných obchodech zvaných Systembolaget.

I když je švédská mentalita a kultura té české na míle vzdálená, některá společná specifika přece jen máme. Švédi se doma stejně jako my zouvají, mají zálibu v chalupách a milují hokej!

Pokud se chcete dozvědět více zajímavostí o Švédsku, sledujte nás na našich sociálních sítích.

Zároveň nám budou brzy startovat nové semestrální kurzy - konkrétní nabídku kurzů švédštiny naleznete zde.

Obecná švédština

když hledáte od všeho trochu
1 termín
od 5 590,-

Autor
článku

Klára Coufalová

Mohlo by se hodit...