Jak intenzivně studovat cizí jazyk?

9.9.2022
Jazykové vzdělávání

Přemýšlíte jak nastavit intenzitu Vašeho studia? 

Krátká odpověď na tuto otázku je zřejmá. Čím intenzivnější je naše studium, tím lépe. Ale ruku na srdce, je reálné v našem hektickém programu najít každý den několik hodin, kdy se budu jazyku věnovat, učit se nová slovíčka a procvičovat gramatiku? Troufnu si říct, že ne. 

Pokud úplně nespěcháte a učíte se jazyk opravdu pro sebe, je důležité, abyste se při studiu cítili komfortně a nic vás nestresovalo. Výborných výsledků můžete dosáhnout i když se aktivně věnujeme výuce třeba i jen dvacet, třicet minut denně. 

Ovšem nesmíte zapomínat i na další kontakt s cizím jazykem. Klíčem je najít rovnováhu a integrovat výuku jazyků do svého života způsobem, který je účinný, příjemný a udržitelný. 

V tomto článku se podíváme co konečný výsledek našeho studia ovlivňuje. 

Skutečný aktivní studijní čas

Tento čas je věnován učení se novým slovíčkům, struktuře vět, výslovnosti apod. 

Pro většinu lidí, kteří vedou uspěchaný život, je třicet minut až hodina denně dobrým výchozím bodem k dosažení vynikajících výsledků. Aktivní doba studia je zvláště důležitá v počátečních fázích jazykového vzdělávání.

Expozice

Expozice je cokoliv, co znalost jazyka posiluje. Můžete sledovat filmy, číst jednoduché povídky, poslouchat audioknihy atd. To je přece docela jednoduché implementovat do vaší každodenní rutiny? Nejenom, že posílíte své znalosti, ale můžete si užít i zábavu. 

Vaše jazyková úroveň

Učený z nebe nespadl a každý začátek je těžký. Nenechte se ale odradit :-)

Na začátku si pro své studium vyhraďte více času. Postupně, jak budete jazyk víc a víc “odkrývat” bude vše snazší a půjde rychleji. 

Důslednost

Nezapomeňte do svého denního plánu zahrnout výuku jazyků způsobem, který lze dlouhodobě udržet. Věříme, že konzistence je pravděpodobně nejdůležitější faktor v jazykového vzdělávání. Nemá smysl začít hekticky a po pár týdnech vše vzdát. I pár minut učení denně je lepší než neučit se jazyk vůbec. Jednoduše to zkuste a upravte si  svůj rozvrh, aby vyhovoval vašim potřebám.

Pokud potřebujete poradit se strategií výuky, dejte nám vědět, rádi Vám pomůžeme :)

Autor
článku

Martin Podhorský

Mohlo by se hodit...