Kaiserschmarrn: Císařský trhanec

27.7.2021
Různé

Do Rakouska to máme blízko, mnoho jídel jsme si převzali a mnoho jich známe z našich návštěv Alp. Znáte ale jejich správné názvy?

Například nudle nebo noky z vajec a mouky vařené ve vodě se jmenují Spätzle. Toto jídlo se dá objednat např. se sýrem, slaninou nebo jako příloha. Když dáte do kupy brambory, maso, špek a sázená vejce, říká se tomu Gröstl

Obrovskému ovocnému kynutému knedlíku se říká zase Germknödl. Tento knedlík je plněný povidly, posypaný mákem a politý rozpuštěným máslem nebo vanilkovým krémem. A dalším oblíbeným sladkým pokrmem je trhanec s ovocem nebo s rozinkami, kterému se říká Kaiserschmarrn. Tento pokrm byl oblíbeným jídlem císaře Franze Josefa. Pojďme si ho společně připravit, ať pochopíme, čím si trhanec císaře Josefa tak získal!

Kaiserschmarrn, Eat, Kaiserschmarren, Lunch, Sugar

Suroviny (4 porce):

6 vajec

400 ml méka

200 g hladké mouky

4 lžíce cukr krupice

75 g rozinek namočených v rumu

1 vanilkový cukr

kůra z půlky citronu

75 g másla

4 lžíce skořicového cukru

Postup:

Vaječné žloutky prošlehejte s mlékem, přidejte mouku, vanilkový cukr a citronovou kůru. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem do tuhého sněhu a vmíchejte do žloutkového těsta. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.

V pekáčku nebo jiné nádobě, která lze dát do trouby, rozehřejte 2 lžíce másla. Poté do pekáčku nalijte těsto a posypte rozinkami namočenými v rumu. Nechte asi 2 minuty těsto zespodu zatáhnout, poté obraťte a vložte na cca 6-8 minut do trouby.

Hotovou palačinku natrhejte na kousky a podávejte posypanou skořicovým cukrem a zalitou rozpuštěným zbytkem másla. K trhanci si také můžete dát např. jablečné pyré, zmrzlinu, marmeládu nebo šlehačku. Fantazii se meze nekladou!

Podávejte a vychutnávejte! :)

Jednoduché a výborné. Guten Appetit!

 

 

Autor
článku

Michaela Týblová

Mohlo by se hodit...