MATURITA? KEINE ANGST!

14.4.2023
Různé

Pomalu, ale jistě se nám blíží ta část roku, která nenechá chladným ani jednoho čtvrťáka – MATURITA, zkouška dospělosti. I já jsem si jí prošla, sice je to už několik let zpátky, ale dodnes si pamatuji, jak nervózní jsem v den D byla. Ráda bych vám tedy předala své rady a tipy, jak úspěšně odmaturovat, a to nejen z německého jazyka.
 

Než začnu s čímkoli jiným – nadechni se, vydechni, to zvládneš! Pamatuji si, že jsem trávila hodiny brouzdáním po internetu a hledáním všemožných rad, jak maturitu zvládnout a nezbláznit se z toho. Zpětně musím říci, že opravdu o nic nejde. Zkoušku dospělosti zvládlo již mnoho studentů a když člověk přípravu nepodcení, není se čeho bát.
 

První krok k úspěšnému zvládnutí maturity je za mě určitě vytvoření podrobného plánu. Rozvrhnout si učení a, což často bývá nejtěžší, tohoto plánu se držet. Pokud nejste, stejně jako já tvořiví, doporučuji najít si nějaký To DO list třeba na Pinterestu, protože, co si budeme nalhávat, s hezkým To DO listem jde to plánování a učení skoro samo.
 

Pokud bych něco zpětně udělala jinak, byl by to časový harmonogram učení. Ze začátku jsem nad otázkami trávila podstatně delší dobu, než tomu bylo u témat posledních, protože mě ke konci tlačil čas. Určitě je tedy lepší znát méně od všeho, než umět skvěle jednu polovinu otázek a na druhou se vůbec nepodívat.
 

Užitečný tip, který mi dala jedna paní profesorka, jsou osnovy. Na úvod každé otázky si připravte osnovu daného tématu a tu si zapamatujte. Nemusíte se pak učit každou otázku slovo od slova. Vytáhnete-li si dané téma na potítku, v hlavě vám naskočí obsah a povídat už můžete spatra.
 

Když trávíme hodiny a hodiny učením, dává smysl, že po určité době už náš mozek není tak fresh, jak bychom potřebovali. Proto je radno tomu předejít! A jak na to? Slyšeli jste již o Pomodoro technice? Spočívá v tom, že střídáte intervaly učení a odpočinku. Nejčastěji pak 25/5, tedy 25 minut učení, 5 minut odpočinku nebo 50/10, tedy 50 minut učení a 10 minut pauza. Osobně mohu doporučit najít si kanály na YouTube, které se Pomodoro technikám přímo věnují. Ve videích pak máte nejen odpočet, ale i klidnou hudbu v pozadí.
 

Co se samotné maturitní zkoušky z německého jazyka týče, klíč k úspěchu je podle mě procházení si testů z minulých let. Člověk získá alespoň nějaké tušení, kde má slabiny a na co by se měl zaměřit více. Další výhodou je také seznámení se se strukturou testu. Starší verze můžete najít na stránkách CERMATu.
 

Když se chce člověk pořádně připravit na zkoušku z němčiny, je podle mého názoru potřeba se němčinou obklopit. Například během volných chvil poslouchat německé písně – věřte mi, není to tak strašné, jak by se mohlo na první poslech zdát. Takové německé verze písní skupiny ABBA se staly součástí mého každodenního života. Večer, když budete chtít “vypnout”, pak doporučuji německé seriály. Nemusí to být jen kriminálky, já ujížděla například na kuchařských show. Na všemožných streamovacích platformách si jistě vyberete podle svého gusta.
 

I když mému článku po tom, co jsem napsala, že písně skupiny ABBA s německým překladem jsou skvělé, pravděpodobně nepřikládáte velkou váhu (pusťte si Der Sieger hat die Wahl a změníte názor), věřte mi ale, že opravdu nejde o život. 

Hodně štěstí nejen u maturit přeje tým IJV. 


 

Autor
článku

Nela Krnáčová

Mohlo by se hodit...