Rozhovor s našimi úspěšnými absolventy: Jak jim znalost cizího jazyka pomohla v kariéře

9.8.2024
Různé

V globalizovaném světě, kde hranice mezi státy a kulturami stále více mizí, je znalost cizího jazyka často klíčem k profesnímu úspěchu. Mnoho našich absolventů se díky jazykovým dovednostem prosadilo na domácím i mezinárodním trhu práce. Přinášíme vám rozhovory s několika z nich, kteří nám sdíleli své příběhy a názory na to, jak jim cizí jazyk pomohl v jejich kariérním růstu.

8.8.2024

Lucie Dvořáková - Projektová manažerka ve stavebním průmyslu

Lucie pracuje jako projektová manažerka v jedné z předních stavebních společností v České republice. Její kariérní cesta začala tím, že se naučila plynně anglicky a později přidala i němčinu.

„Když jsem po škole začínala, věděla jsem, že chci pracovat na mezinárodních projektech. Angličtina mi otevřela dveře k pozicím, kde jsem mohla komunikovat s klienty ze zahraničí. Díky němčině jsem měla možnost pracovat na prestižních projektech v Německu a Rakousku. Jazyky mi umožnily růst nejen profesně, ale i osobně – pochopit jiné kultury a způsob myšlení.“

Jakub Novotný - Obchodní zástupce v Asii

Jakub je obchodní zástupce pro českou firmu, která se zaměřuje na export do Asie. Znalost čínštiny a angličtiny mu umožnila proniknout na asijský trh a vybudovat si tam stabilní klientelu.

„Čínština byla na začátku obrovská výzva, ale věděl jsem, že mi poskytne konkurenční výhodu. A měl jsem pravdu. Dneska vedu jednání v čínštině a angličtině, což mi umožňuje lépe pochopit potřeby klientů a efektivněji vyjednávat. Bez znalosti těchto jazyků bych se nikdy nedostal tam, kde jsem teď.“

Jana Horáková - Cestovní ruch a mezinárodní obchod

Jana pracuje v oblasti cestovního ruchu a mezinárodního obchodu. Její znalost několika jazyků, včetně němčiny a španělštiny, jí umožňuje úspěšně řídit obchodní jednání a rozvíjet spolupráci s partnery z různých zemí.

„Když mluvíte jazykem svého obchodního partnera, ukazujete tím nejen své znalosti, ale i respekt k jeho kultuře. To mi pomáhá budovat důvěru a dlouhodobé vztahy, což je v obchodě klíčové. Navíc díky jazykům mohu snadno cestovat a objevovat nové trhy.“

Jana Bláhová - Projektová manažerka v mezinárodní charitativní organizaci

Jana se věnuje projektovému managementu v mezinárodní charitativní organizaci, která působí v různých částech světa. Díky své znalosti španělštiny a francouzštiny může úspěšně řídit projekty v Africe a Latinské Americe.

„Práce v charitě mě naplňuje, ale bez jazykových dovedností bych nemohla být tak efektivní. Španělština a francouzština mi umožňují komunikovat přímo s místními komunitami a porozumět jejich potřebám. Díky tomu mohu projekty lépe řídit a dosahovat lepších výsledků.“

Petr Král - Inženýr ve Švédsku

Petr je inženýr specializující se na obnovitelné zdroje energie. Po dokončení studií v Česku se rozhodl, že se naučí švédsky, což mu umožnilo získat práci v renomované švédské společnosti.

„Švédština mi dala možnost pracovat v zemi, která je lídrem v oblasti obnovitelné energie. Učení nového jazyka bylo náročné, ale otevřelo mi to dveře k projektům, na kterých bych jinak neměl šanci pracovat. Navíc mi to umožnilo lépe integrovat se do švédské společnosti a porozumět místní kultuře.“

Zkušenosti našich absolventů jednoznačně potvrzují, že znalost cizích jazyků je v dnešní době nedocenitelná. Ať už jde o vedení mezinárodních týmů, práci na prestižních projektech v zahraničí nebo budování úspěšné kariéry v nadnárodních společnostech, jazykové dovednosti hrají klíčovou roli. Pokud i vy toužíte po úspěšné kariéře na globálním trhu, investice do studia cizího jazyka je jedním z nejlepších kroků, které můžete udělat.

Nezapomeňte, že učení se novému jazyku je nejen praktickou dovedností, ale i cestou k porozumění různým kulturám a perspektivám, což může obohatit váš profesní i osobní život.

 

Autor
článku

IJV

Mohlo by se hodit...