Výběr jazykového kurzu krok za krokem

23.11.2022
Jazykové vzdělávání

Který jazyk si vybrat?

Učili jste se cizí jazyk, ale už je tomu pár let? Proč se k němu nevrátit? Naučené se vám v hodinách brzy vybaví a vy můžete své znalosti dále rozvíjet a prohlubovat tam, kde jste před lety skončili.

Láká vás objevování tajů nepoznaného a vždy jste si přáli naučit se nějaký "exotičtější" jazyk (japonštinu, čínštinu, norštinu...), nebo by vám znalost jakéhokoli cizího jazyka pomohla v práci? Pak doporučuji nezůstávat u svého rozhodování dlouho. Čekají na vás nové obzory. Nejen, že získáte povědomí o tom, jak cizí jazyk funguje, a naučíte se něco úplně nového, ale seznámíte se i s kulturou a tradicemi dané země a mnohem více.

Individuálně nebo ve skupině?

Pokud preferujete klid na učení a rádi byste se ve svých hodinách věnovali tématům, která vás zajímají, nebo která potřebujete pro svou práci, pak sáhněte po individuální formě výuky. V individuálních hodinách jste v kurzu jen vy a lektor, vy určujete, nejen to, kdy se budou hodiny konat, ale také to, co se bude v hodinách probírat, a jaké nasadíte tempo.

Ti z vás, kteří mají rádi zábavu, chtějí poznávat nové lidi a učí se rádi od svých kolegů, by měli zvážit skupinovou formu výuky. Nemusíte se bát, o pokrok v cizím jazyce nepřijdete. Každý skupinový kurz má jasně stanovené cíle, pevný studijní plán (učivo, které se musí v kurzu probrat) a vedení od lektora. Tempo výuky vždy určují možnosti skupiny.

Falešný začátečník nebo středně pokročilý?

Pokud nejste úplní začátečníci (v životě jste se cizí jazyk neučili), je vždy potřeba identifikovat to, co již bravurně ovládáte a to, na čem byste potřebovali zapracovat (vaši tzv. pasivní znalost cizího jazyka). Vyšetřete si chvilku a vyplňte náš online test. Výsledky online testu vám ukážou nejen vaši jazykovou úroveň, ale také aktuálně vypsané kurzy, které by pro vás byly vhodné. Šetřete svůj čas i peníze. Často není nutné opakovat fráze, které jste nesčetněkrát již v hodinách slyšeli.

Autor
článku

Jaroslava Klopf

Mohlo by se hodit...