Jak slaví Vánoce v Itálii

19.12.2022
Různé

Vánoce v Itálii začínají oficiálně 8. prosince na svátek Neposkvrněného početí Panny Marie a většina Italů již v tento den zdobí vánoční stromeček. Vánoce pak trvají až do 6. ledna, tedy do Tří králů. Tedy skoro celý jeden měsíc na vánoční radování. Pojďme se společně podívat na některé zvláštnosti a zajímavosti italských Vánoc.

Babbo Natale

V Itálii nosí dárky Babbo Natale, který se podobá Santu Clausovi, doslova se jedná o dědečka Vánoc. Děti dostávají dárky až ráno 25. prosince. Večer 24. prosince připraví děti na stůl sklenici mléka a sušenky. Ráno se pak mohou těšit na vánoční dárky pod stromečkem. 

Italské vánoční jídlo

Pro Italy je důležitá jak večeře 24. prosince, tak i slavnostní oběd 25. prosince. Co se týká pokrmů, liší se jejich skladba region od regionu, ale můžete se setkat se sýrovou tabulí jako předkrmem, italskými těstovinami například s mořskými plody, nebo nějakou rybou jako hlavním chodem. Většinou platí, že na štědrovečerní večeři se nejí maso, pouze rybí pokrmy, zatímco na Boží hod se připravuje hostina s masem - hovězím, jehněčím nebo vepřovým. 

Tradicí je i něco jako italská vánočka - panettone nebo pandoro, která tvarem spíše připomíná bábovku. Panettone obsahuje i kandované ovoce, pandoro ne, ale je posypané moučkovým cukrem.

Pro nás klasické cukroví ale na italských stolech nečekejte, Italové preferují turecký med s náplní, tzv. torrone, nebo kandované či sušené ovoce. 

Betlémy 

Betlémy představují také velmi oblíbenou vánoční tradici v Itálii, betlém v Itálii patří k Vánocům možná ještě více než stromeček. Italové je mají doma, ale jsou i různě po ulicích ve městech a samozřejmě v kostelech. Populární jsou i živé betlémy, které jsou vlastně takovým divadelním představením. Například ve městečku Rivisondoli už 72. ročník takového živého betlému. 

Koledníci

Zatímco u nás se zpívání koled spíše vytrácí, v Itálii je mnohem větší šance, že vám na dveře zaklepou koledníci. Převlečeni jsou přitom za pastýře, což vychází ještě z tradice, která začala před sjednocením Itálie, kdy pastýři scházeli z hor do měst, aby si tu hraním a zpíváním vykoledovali nějaký finanční příspěvek na vánoční sezónu. 

Vánoční tombola nebo půlnoční lyžování 

Někteří Italové chodí na půlnoční mši 24. prosince, ta nejslavnější probíhá v chrámu sv. Petra ve Vatikánu, ale i z tohoto důvodu je poměrně těžké se na ni dostat. Jiní Italové si naopak raději zahrají vánoční tombolu. A Italové na severu země využijí příležitosti, že jsou jejich hory v této době již krásně zasněžené, a v Dolomitech sjíždějí v noci z 24. na 25 prosince sjezdovky s pochodněmi, kterými vítají Vánoce.

Italský Silvestr

Italský Silvestr, se svými divokými oslavami podobá i české tradici. Co ale určitě neděláte v tento den, že vyhazujete nábytek. Pro Italy je to jakýsi symbol zakončení roku, kdy se zbavují všeho nepotřebného. v dnešní době symbolicky vyhazují nějaký malý kus nábytku.

 

Snad se vám dnešní nakouknutí do italských Vánoc líbilo. Pokud byste se chtěli o italském jazyce a životě Italů nejen o Vánocích dozvědět více, můžete mrknout i na skupinové kurzy italštiny, které u nás nabízíme.

 

Obecná italština

když hledáte od všeho trochu
3 termíny
od 4 990,-

Autor
článku

Martina Zahrádková

Mohlo by se hodit...