Berlínská muzea aneb kam vyrazit, když zaprší?

22.8.2022
Různé

Letní prázdniny už se nemilosrdně krátí, ale to neznamená, že je všem dnům konec! Dnešním tématem bude rozsáhlá sbírka muzeí jednoho z největších měst Evropy Berlína.

Hlavní město Německa v sobě nabízí mnoho míst, kam je třeba se zajít podívat. Reichstag, Braniborská brána, East Side Gallery a Židovský památník patří jistě k těm nejproslulejším památkám. Je však také známým faktem, že v Berlíně podstatnou část roku prší. Avšak nezoufejte, jsou na to náležitě připraveni!

Berlín je domovem pro více než 170 muzeí a galerií, ve kterých se nachází nespočet historických, uměleckých a přírodovědeckých skvostů. Zlatým hřebem berlínských muzeí je Muzejní ostrov. Od roku 1999 je zařazen na seznam kulturního dědictví UNESCO. Nachází se na něm 5 historických budov. Pojďme si je ve stručnosti představit:

Staré muzeum (Altes Museum), patří k nejkrásnějším klasicistním stavbám v Berlíně. Nachází se zde sbírka antického umění, především plastiky, busty, malované vázy a mozaiky.

Nové muzeum (Neues Museum), je novější budova, která posloužila jako rozšíření Starého muzea. Nové muzeum oplývá rozsáhlou egyptskou sbírkou. Jeho pýchou je množství exponátů ze starověkého Achetatonu a nádherná busta královny Nefertiti. Ve vrchním patře se zde také objevují artefakty z Berlína a jeho okolí z raného období a Zlatý klobouk z doby bronzové.

Pergamonské muzeum má v sobě část klasické antické sbírky, ale také umění Blízkého východu a islámské kultury. Ve své budově střeží monumentální Ištařinu bránu, Trhovou bránu a Pergamonský oltář.

Stará národní galerie (Alte Nationalgalerie), je nejstarší galerií na ostrově. Postavena byla ve stylu antického chrámu. Vystaveny jsou zde obrazy z období klasicismu, romantismu a moderny. Vrcholem sbírky jsou díla francouzských impresionistů.

Bodeho muzeum se zaměřuje na středověké byzantské a renesanční umění, především na sochařství. Nachází se v něm Mozaika z Ravenny či sbírka mincí.

Pokud preferujete něco modernějšího, můžete se stavit do Martin-Gropius-Bau, pojmenovaného po strýci zakladatele Bauhausu Waltera Gropia. V jeho prostorách probíhají krátkodobé putovní výstavy.

O kousek dál se nachází Topography of Terror. Část expozice je pod širým nebem a ta druhá v interiéru. Mapuje tu nejtemnější epochu německé historie.

Židovské muzeum od Daniela Liebeskinda patří k architektonickým unikátům. Má podobu rozlámané Davidovy hvězdy. Neplní pouze formu muzea, ale také hlubokomyslného památníku. Přibližuje nám utrpení obětí 2. světové války a vyjadřuje jej za pomocí promyšlené architektury a světelných efektů spíše nežli exponáty. Celá stavby je typická svou prázdnotou. Utváří tím velmi silný existenciální dojem. Židovské muzeum je přístupné pouze z podzemní chodby, která je propojená se starším Berlínským muzeem stojícím opodál.

DDR museum nabízí interaktivní zážitek, popisující, jak se žilo ve Východním Německu. Návštěvníci si mohou například sednout do trabantu, vyzkoušet si oblečení, podívat se na staré televizní kanály či si napsat něco na psacím stroji. Lidé také na vlastní kůži prožijí, jaké to bylo být pod dohledem pomocí skrytého odposlouchávacího zařízení. Účelem výstavy je kriticky a objektivně nastínit život v NDR.

Muzeum přírodních věd je jedním z největších muzeí tohoto typu v Německu. Velká část exponátů byla shromážděna v dobách Pruska. Ve 20. století tam přibylo mnoho exponátů dinosaurů. Nejznámějším exemplářem je skvěle zachovalý Archeopterix a nejvyšší smontovaná kostra sauropodního dinosaura na světě nebo kostra tyranosaura.

Tak pokud budete mít někdy cestu do Berlína, určitě stojí za to se do nějakého z muzeí stavit ať už prší či ne. Výběr je obrovský a toto jsou pouze ta nejznámější z nich.

V případě státních muzeí si lístky můžete objednat zde: www.smb.museum. A skvělou zprávou je, že pokud se je rozhodnete navštívit o první neděli v měsíci, máte vstup zdarma!

Obecná němčina

když hledáte od všeho trochu
3 termíny
od 4 990,-

Autor
článku

Natálie Němcová

Mohlo by se hodit...