Jak se připravit na CAE?

6.10.2022
Pomaturitní studium

Proč CAE?

Mezinárodních zkoušek z angličtiny dnes existuje celá řada, nabízí se tedy otázka, proč zrovna CAE. Co se týká toho, proč zrovna cambridgeské zkoušky, jejich nesporná výhoda je to, že jsou nejrozšířenější. CAE jsou zaměřené na obecný jazyk, tudíž jsou i dost univerzální. Zásadní také je, že CAE budete mít na celý život. Přísloví, že co se v mládí naučíš, jako když ve stáří najdeš, tady platí dvojnásob. Znalost jazyka má obecně s věkem (pokud nežijeme v zahraničí, nebo se v cizojazyčném prostředí denně nepohybujeme) klesající tendenci, takže z tohoto hlediska je výhodné udělat si třeba ve dvaceti, kdy je většinou naše úroveň na vrcholu. CAE není třeba aktualizovat, tento certifikát má neomezenou platnost, na rozdíl např. od IELTS nebo TOEFL, které platí pouhé dva roky.

V otázce úrovně, ještě před deseti lety by představovala nadprůměr a stačila by úroveň B2 a zkouška FCE, v současnosti je C1 spíše už základ. Jakýkoliv certifikát je samozřejmě užitečný a i s FCE budete mít zejména v českém profesním prostředí velkou výhodu. Pokud se ale například chystáte na studium do zahraničí, většina vysokých škol dnes již požaduje angličtinu minimálně na úrovni advanced, tedy C1. Navíc, i pokud CAE náhodou nezvládnete na úroveň C1, stále dostanete certifikát s úrovní B2, takže se určitě vyplatí CAE zkusit, i s ohledem na to, že cenový rozdíl mezi FCE a CAE není tak velký.

Jaká je struktura CAE?

CAE (ale i FCE) se skládá ze čtyř částí: v angličtině Reading and Use of English, Listening, Writing a Speaking. Celá zkouška je pak většinou rozdělena na dvě půlky během dne, v první podstoupíte první tři části (Reading, Listening a Writing), v druhé pak Speaking.
Reading and Use of English (90 min.) testuje znalost gramatiky, slovní zásoby a čtenářskou gramotnost.

Listening (40 min.) je poslech, který mimojiné testuje dovednost rozumět i jiným přízvukům, než je ten britský a americký, nebo např. rozhlasovému vysílání, kde nemusí být angličtina tak srozumitelná. Ve Writing sekci (90 min.) se píší dva texty podle zadání. První zadání je společné pro všechny a jedná se o esej. V druhém zadání je na výběr mezi několika možnostmi: email/dopis, report, recenze nebo návrh (proposal, např. návrh na vylepšení nějaké organizace apod.)
Poslední část Speaking (15 min.) testuje schopnost reagovat a komunikovat s cizími lidmi o nejrůznějších tématech a situacích.
Zkoušku buď můžete psát na papíře nebo na počítači. Výhodou computer-based formy je to, že výsledky jsou rychleji. Pokud tedy zkoušku děláte těsně před maturitou pro uznání zkoušky, může být výhodnější zvolit verzi na počítači, protože máte větší jistotu, že výsledky přijdou včas. Na druhou stranu někomu nemusí forma na počítači vyhovovat. Já osobně byla klidnější, když jsem testy mohla listovat a měla je fyzicky v ruce.

Jak se připravit?

Dostáváme se k samotné přípravě na zkoušku. Strategií existuje několik, od zaplacení si kurzu, který se věnuje přímo přípravě na CAE, až po to, že ke zkoušce přistoupíme tak, že ji prostě “zkusíme” a uvidíme. Mám několik přátel, kteří na CAE nepřipravovali vůbec nebo minimálně a zvládli to, na druhou stranu pro klid v duši doporučuji přípravu nepodcenit, zkouška přece jen není jedna z nejlehčích a ani z nejlevnějších. Obecně asi existují dvě základní možnosti, jak se připravit: domácí příprava a příprava v kurzu. Pokud máte tu možnost a finance, je nejlepší obě možnosti nakombinovat, ale i s pečlivou domácí přípravou se dá zkouška složit.

Domácí příprava

Pro domácí přípravu je nejlepší koupit si specializovanou učebnici angličtiny, která přímo slouží k přípravě na CAE. Obsahuje sekci s gramatikou a slovní zásobou, která vás může u zkoušek potkat, a také tipy pro dobré napsání slohové části. Dále CD nebo odkaz na nahrávky, které typově odpovídají poslechové části. Především ale v takových učebnicích najdete i přípravné testy, na kterých si můžete procvičit, jak jednotlivé typy cvičení zvládáte, můžete si i zkusit, jestli zvládáte testy vyplnit v časovém limitu.

Učebnic nyní na trhu najdete spoustu, nejlepší asi je, koupit si přímo nějakou, kterou vydává univerzita v Cambridge. Pokud budete učebnici kupovat z druhé ruky, pozor jen na to, kdy byla vydána, resp. jestli jde o aktualizovanou verzi, jelikož CAE byly v roce 2015 revidovány. Na učebnicích je to většinou napsáno ale hned na obalu, že se jedná o přípravu for revised exam from 2015.

Další možností, jak třeba přípravu ještě zintenzivnit, je najít si online další vzorové testy, kterých na internetu také najdete celou řadu i s klíčem.

Jazykový kurz

Pokud zvolíte přípravu v jazykovém kurzu, máte také hned několik možností. Můžete buď docházet na kurz osobně, nebo vybrat online verzi, dále pak máte na výběr mezi skupinovým a individuálním kurzem. Individuální kurz je samozřejmě intenzivnější, lektor má čas pouze na vás. Na druhou stranu takový kurz je samozřejmě dražší, krom toho, ve skupině vás bude většinou do desíti studentů, plus se v takovém kurzu mnohem lépe nacvičuje Speaking part.

Co se týká toho, jestli online nebo osobně, u skupinových kurzů si dovedu představit, že to v online prostředí může být více chaotické tím, že se dva lidé mohou začít překřikovat, protože zapnout naráz mikrofon apod. U individuálního kurzu můžu z osobní zkušenosti říct, že to na škodu nebylo, a pokud máte dobrého lektora, je jedno, zda-li se vidíte osobně nebo na dálku. Navíc se můžete připojit z pohodlí domova a nemusíte řešit dojíždění, což může být výhodné, pokud třeba nežijete ve městě.

Mock testy

V rámci přípravy můžete využít i tzv. mock testů, neboli zkoušek nanečisto, které některé školy nabízejí, aby si zájemci mohli CAE vyzkoušet, zažít prostředí, které je při zkoušce čeká a být tak klidnější během opravdové zkoušky.

Rady, tipy, postřehy

Na závěr tohoto článku bych chtěla přinést několik tipů a postřehů, které jsem si sama z přípravy na CAE a skládání zkoušky odnesla a které by se mohly hodit i vám, pokud budete zkoušku skládat, nebo to zvažujete.

S přípravou začněte včas a v klidu.

Tento bod se asi bude týkat převážně studentů, nicméně by se obecně dal shrnout tak, že je nejlepší vychytat období, kdy nejste příliš ve stresu, protože toho máte hodně. Co se týká těch studentů, doporučuji nedělat zkoušku v maturitním ročníků, nebo pokud, tak v té první půlce. Jednak budete klidnější, že vám přijdou výsledky včas, aby vám je škola mohla uznat místo maturity. Za druhé toho je v posledním roce tolik, že je opravdu poměrně náročné napasovat tam ještě učení se na CAE, pokud vás třeba zároveň čekají složité přijímací zkoušky na vysokou školu.

Pokud k přípravě zvolíte kurz, asi není na škodu vybrat ten, co trvá třeba i několik měsíců. Intenzivní kurzy vás připraví i do jednoho, dvou měsíců, taková rychlost ale může být pro někoho moc stresující.

Opakujte a opakujte, procvičujte a procvičujte

Podobně jako například u SCIO testů je důležitou součástí přípravy neustále dokola zkoušet další a další testy. Zvyknete si tak na formu testů a setkáte se s možnými záludnostmi, které vás pak naostro nepřekvapí. Platí to u všech částí zkoušky. Konkrétně u Speaking a Writing části budou mít výhodu ti, kteří si zaplatí kurz, protože budou mít od lektora zpětnou vazbu. Ale já osobně jsem tyto části v rámci přípravy procvičovala i individuálně, našla jsem si na internetu nebo v učebnici možná zadání a pak psala i mluvila sama pro sebe. Nebo do mluvení můžete zapojit i rodinu nebo kamarády, rozhodně vám to ale pomůže být jistější v kramflecích, až budete u zkoušky.

Konzumujte co nejvíce obsahu v angličtině

Koukání na Netflix a poslouchání podcastů v tomto případě není prokrastinace, ale opravdu vám to pomůže pochytit různé přízvuky a být schopni myslet v angličtině. Pokud máte i tu možnost s někým anglicky mluvit, do it. Nebo si povídejte sami pro sebe, zkoušejte se hodit do různých imaginárních situací, všechno se počítá.

Nepodléhejte panice

Stejně jako u každé zkoušky i u CAE je všechno i trochu o štěstí, jak vám sedne partner na mluvení, jaké budete mít téma eseje, jestli budete znát slovní zásobu, která se zrovna v testu objeví. Pokud se vám při přípravě nepodaří Reading part, nepodléhejte panice a pokračujte dál. U CAE je dobré to, že se výsledky z jednotlivých částí průměrují, takže můžete mít z jedné části třeba úroveň B2, ale z další třeba C2 a ve výsledku tu C1 mít budete.

Před zkouškou si odpočiňte a dobře se vyspěte

Tahle rada je univerzální pro každou zkoušku a většina z nás ji pokaždé ignoruje. Je ale také důležité mozku trochu ulevit před výkonem, který bude muset podat. Já sama jsem poslední den před zkouškou už nic nedělala a šla jsem brzy spát s tím, že pro to už stejně víc neudělám. Pokud budete vyspalí, bude vám to během zkoušky lépe a rychleji myslet a bude menší pravděpodobnost, že budete mít třeba okno a nebudete si moct vzpomenout na nějaké slovíčko.

Doufám, že vám tento článek alespoň trochu pomohl, o CAE by se toho dalo napsat nepřeberně, berte tento text jako pomocníka pro základní orientaci. Pokud hledáte další informace, můžete se podívat na oficiální stránky Cambridge, kde najdete další užitečné informace i vzorový test. Podívat se můžete i na naší nabídku skupinových kurzů, které by Vám s přípravou mohly pomoci. 

A pokud vás zkouška CAE v nejbližší době čeká, přeju vám hodně sil do přípravy a štěstí k samotné zkoušce.

Obecná angličtina

když hledáte od všeho trochu
5 termínů
od 4 990,-

Autor
článku

Martina Zahrádková

Mohlo by se hodit...