Tromsø - Paříž severu

24.3.2022
Různé

Tromsø, město za polárním kruhem, město na severu Norska, město, kterému se přezdívá Paříž severu. Celé Norsko je dechberoucí a jistě stojí za návštěvu, ale dnes bych vám chtěla ukázat, že se vyplatí vyrazit i na sever a nezastavovat se jen v Oslu či Bergenu.

Tromsø leží na severu Norska, v kraji, který se jmenuje Troms. Město leží zhruba 400 km za polárním kruhem, což znamená, že je Tromsø ideálním místem, pokud chcete sledovat polární záři, polární noc či polární den.

Pokud byste se chtěli vydat na hon za polární září, můžete využít buď organizované noční výlety, kdy vás a další nadšence odveze dodávka na některé z míst, která jsou na pozorování polární záře vhodná - jsou dál od centra a světelného smogu, který může pozorovatelnost a viditelnost polární záře zkomplikovat, případně se na některé z těchto míst můžete vydat i na vlastní pěst. Vhodná místa jsou značená třeba i na odpočívadlech u dálnice, vedoucích kolem norských fjordů. Nejvhodnější doba na pozorování polární září je v období od října do března. A pokud nechcete nebo nebudete moci za polární září cestovat autem, nezoufejte - není žádnou výjimkou, že je polární záře vidět i v centru města.

Polární noc a polární den - dvě věci, které jsou pro nás ve střední Evropě naprosto nepředstavitelné. Polární noc je situace, kdy Slunce minimálně po dobu 24 hodin nevystoupí nad obzor a po celou dobu tak není v místech polární noci přirozené světlo. Polární noc na severním pólu a potažmo částečně i v jeho okolí, do kterého spadá i Tromsø, je mezi 23. 9. a 21. 3. Polární den je oproti tomu situace, kdy Slunce pod horizont nezapadá a v těchto místech tak po celou dobu polárního dne není absolutní tma. Polární den je na severním pólu a v jeho okolí mezi 21. 3. a 23. 9. I podle toho je dobré si návštěvu Tromsa naplánovat. určitě se ale nebojte, že pokud se tam vydáte v říjnu, budete mít neustále tmu, tak to určitě není (severní pól je přece jen ještě trochu dál na severu), ale Slunce si zase tolik neužijete.

A teď už se pojďme podívat na to, co v Tromsu vidět a navštívit, protože má rozhodně co nabídnout. Nejdříve ale pár "nej". Tromsø je město, kde sídlí nejseverněji položená univerzita na světě - Universitetet i Tromsø (UiT). Najdete zde také nejseverněji položený pivovar či nejseverněji položenou botanickou zahradu. 

Arktická katedrála

Arktická katedrála, neboli norsky Ishavskatedralen, byla postavená v roce 1965. Jedná se o kostel luterské církve a svou architekturou naprosto zapadá do prostředí města za polárním kruhem. Kostel vypadá zcela jinak, než jsme zvyklí u našich kostelů, je tvořen z bílých trojúhelníkových konstrukcí, na místě oltáře se nachází velké barevné sklo, které uvnitř katedrály tvoří krásné barevné odrazy. V noci je kostel nádherně osvícen a vytváří tak krásnou atmosféru. Za poplatek se můžete podívat i dovnitř katedrály a určitě vám to doporučuji.

Polární muzeum

Polární muzeum najdete ve starší dřevěné budově, před kterou vás určitě zaujme busta Roalda Amundsena. Pokud budete chtít muzeum navštívit, připravte si norské NOK, vstupné je totiž zpoplatněné. V muzeu najdete expozici o lovu arktických zvířat pro kožešiny, lovu tuleňů, část věnující se Špicberkám, a samozřejmě rozsáhlou expozici věnující se Roaldu Amundsenovi.

Polaria

Polaria je velké akvárium a také Výstavní pavilon Norského polárního institutu. Určitě doporučuji jeho návštěvu, protože je tam toho k vidění opravdu hodně a při návstěvě města tak moc na severu a v arktickém regionu je to téměř nutnost. Můžete tam vidět velké akvárium, kde probíhá několikrát denně krmení a cvičení tuleňů spolu s výkladem, další četná akvária s množstvím arktických živočichů, můžete zhlédnout dokument o Špicberkách, navšítivit rozsáhlou expozici věnující se minulosti i přítomnosti Arktidy, včetně novodobých klimatických a ekologických poznatků a výzkumů. Součástí Polaria je také krásný obchůdek, ze kterého určitě neodejdete s prázdnou.

Fjellheisen

Lanovka Fjellheisen vás zaveze na místo, odkud je skutečně dechberoucí výhled na celé Tromsø. Lanovka funguje až do večera, určitě doporučuji místo navštívit při západu slunce. Nahoře na kopci, na který vás lanovka vyveze, je velké prostranství, kde je možno piknikovat či se prostě procházet. Nahoru je možné se kromě lanovky dostat i pěšky, jsou tam vybudované schody, které však nejsou nijak pravidelné a výšlap může být trochu náročnější. Určitě to za to ale stojí a po cestě uvidíte desítky Norů, kteří schody vybíhají jako součást své denní pohybové aktivity, včetně maminek s malými dětmi.

Kam na jídlo?

V Tromsu určitě doporučuji restauraci Fiskekompaniet, která se nachází přímo u přístavu a u večeře tak budete mít krásný výhled. Restaurace se zaměřuje na čerstvé lokální suroviny a hlavně mořské plody a je tak tou pravou volbou pro ty, kteří chtějí ochutnat pravé Norsko. Pokud máte rádi japonskou kuchyni, nesmíte vynechat restauraci Suvi. Nabízí tam úžasné sushi, různá degustační menu, obsluha je skvělá. Jen si nezapomeňte udělat rezervaci, bývá tam opravdu plno. Na kávu a něco malého se stavte do vcelku nově otevřené kavárny Selfie Konditori, která má krásný interiér a úžasně servírované nápoje i jídla. Určitě si návštěvu užijete. Na kávu s sebou doporučuji Kaffebonna, kterou najdete na více místech ve městě.

Jsem si jistá, že si Tromsø užijete a jeho jedinečná polární atmosféra vás chytne za srdce. 

Obecná norština

když hledáte od všeho trochu
1 termín
od 5 590,-

Autor
článku

Veronika Brossi

Mohlo by se hodit...