Kategorie a hledání
21.3.2024

IJV

Když zvuky klamou: Příběhy slov, která zní podobně v různých jazycích, ale znamenají něco úplně odlišného

Jazyky jsou jako fascinující mozaika kulturního dědictví, každý s vlastními barvami, tvary a zvuky. A někdy se stane, že si mezi nimi najdeme slova, která zní podobně, ale skrývají za sebou úplně odlišný význam. Tyto lingvistické dvojníky nám poskytují nejen zábavné anekdoty, ale i ponaučení o složitosti jazyka a kultury. Zde je pohled na několik zajímavých příkladů tohoto fenoménu:

30.11.2023

IJV

Vánoční Slovní Zásoba v Angličtině: Prozkoumejte Magii Vánočních Slov

Vánoce jsou obdobím radosti, lásky a oslav. Pro mnohé z nás je to také čas, kdy se setkáváme s rodinou a přáteli, výměnou dárků a tvořením nezapomenutelných společných okamžiků. Pojďme se naučit několik klíčových slov a frází v angličtině, které nám pomohou lépe vyjádřit a sdílet radostné chvíle. Zde najdete několik výrazů, které vám mohou při této příležitosti pomoci:

12.6.2023

Martina Zahrádková

První slovníčková pomoc na francouzské dovolené

Jelikož je tento měsíc v IJV zasvěcen francouzštině, přinášíme vám užitečný seznam slovíček právě na dovolenou ve Francii.

17.5.2023

Klára Coufalová

Co určitě nedělat v Řecku?

Květen je na našich sociálních sítích ve znamení Řecka a řečtiny. Léto je před námi a určitě někteří z vás mají v plánu letošní dovolenou strávit právě v Řecku. Čemu se při návštěvě této destinace určitě vyvarovat?

14.4.2023

Nela Krnáčová

MATURITA? KEINE ANGST!

Pomalu, ale jistě se nám blíží ta část roku, která nenechá chladným ani jednoho čtvrťáka – MATURITA, zkouška dospělosti. I já jsem si jí prošla, sice je to už několik let zpátky, ale dodnes si pamatuji, jak nervózní jsem v den D byla. Ráda bych vám tedy předala své rady a tipy, jak úspěšně odmaturovat, a to nejen z německého jazyka.

3.4.2023

Tereza Huráňová

Velikonoce ve světě

Oslava Velikonoc už je za rohem. Ať už tradiční české Velikonoce patří k vašim oblíbeným svátkům nebo ne, rozšiřte si obzory ohledně tohoto svátku v zahraničí, nechte se inspirovat a třeba to zkuste tento rok jinak.

22.3.2023

Klára Coufalová

Oslavy jara v zahraničí

Příchod jara s sebou nese spoustu tradic, rituálů a oslav. Tyto oslavy neprobíhají jen u nás, ale i ve spoustě dalších zemích. Pojďme se proto na několik zahraničních zvyků spojených s tímto obdobím podívat.

3.1.2023

Klára Coufalová

Jací jsou Švédi a jak se chovat ve Švédsku

Jazykem letošního ledna je v IJV švédština. Ta bude v tomto měsíci provázet i všechny naše fanoušky na sociálních sítích. Zajímá vás, jací jsou doopravdy Švédové? A jak se v této krásné severské zemi chovat? Pojďme se na to podívat.

19.12.2022

Martina Zahrádková

Jak slaví Vánoce v Itálii

Je týden před Vánoci a všichni se již jistě těšíme, někdo více, někdo méně, na všechny ty tradice, které jsou s českými vánočními svátky spojené. V IJV patří letošní prosinec italštině a Itálii, proč se tedy mezi sháněním kapra a zdobením vánočního stromečku nepodívat na to, jak slaví Vánoce Italové?

15.12.2022

Denisa Draxlerová

Italský vánoční průvod s pochodněmi

Přestože Italové tráví vánoční svátky velmi podobně jako my, najde se i několik odlišností, které stojí za to zmínit. Mezi obzvlášť unikátní vánoční zvyky patří průvod s pochodněmi, který se jmenuje Ndocciata a slaví se převážně v oblasti Molise ve městě Agnone. Dříve se Ndocciata slavila 8. prosince, dnes ji můžete zahlédnout dvakrát do roka, a to buď v původní datum, či 24. prosince na Štědrý den. Pojďte si s námi ukázat, co takový svátek obnáší!